Pasarkrant  |  13 May 2000

GERARD MOSTERDS ILLUSIONAIRE DANS OP LIVE GAMELANSPEL

De Indisch-Nederlandse choreograaf Gerard Mosterd (zoon van een Hollandse vader en Indische moeder) zal op de 43e Pasar Malam Besar zijn nieuwste choreografie brengen, Demam (Koorts). Mosterd, die vorig jaar verdiend de aandacht trok met de uitvoering Angin, liet zich inspireren door een onfortuinlijke koortsdroom.

“In november 2000 reisde ik voor het eerst door Indonesië”, vertelt hij. “Doel van mijn reis was om diverse Indonesische choreografen te ontmoeten onder wie doctor Gugum Gumbira, de grondlegger van de Jaipongan, een Soendanese dansvorm. In plaats daarvan werd ik geveld door een hevige voedselvergiftiging die mij in het ziekenhuis deed belanden.”

De zieke choreograaf verbleef een week in het Santo Borromeus ziekenhuis in Bandung. “Terwijl de familie van mijn kamergenoot orn een uur ’s nachts nog nasi goreng bakte en de luide klanken van televisie door de gangen galmden, ontvouwden zich voor mijn ogen de meest kleurrijke illusies”, vertelt Mosterd. “Ik hoorde in mijn verbeelding continu gamelanachtige klanken en de vibraties hiervan veranderden in bewegende, grillige vormen. Ik raakte zo verdiept in dit alleen voor mij waarneembare, audiovisuele spel dat ik soms niet meer wist wat er als eerste was: de klank of de kleurrijke bewegingspatronen? Deze onvergetelijke psychedelische ervaring inspireerde mij tot een voorstelling met interactie tussen live-gamelanspel, licht en eigentijdse dans.”

Tijdens de 43e Pasar Malam Besar presenteert Gerard Mosterd zijn voorstelling Demam als voorstudie van een later dit jaar uit te brengen dansproject dat zijn gemengde achtergrond als uitgangspunt neemt. Gerard Mosterd sloot zijn studie af aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na een carrière bij dansgezelschappen zoals het London Festival Ballet, Basel Ballet, Concordanse Paris en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen maakt hij sinds enkele jaren ad-hoc dansproducties.

De muziek bij Demam, een combinatie van gamelan en elektronische klanken, wordt gemaakt door Philemon Mukarno. Hij is geboren en getogen in Jakarta en studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium. Onlangs ging zijn stuk Taric in première in de Amsterdamse IJsbreker, gespeeld door ensemble Gending.

Deze in opdracht van de NPS geschreven compositie werd wereldwijd uitgezonden via de radio vanuit Muziekcentrum Vredenburg. De dansers zijn Lonneke van Leth en Ming Poon.

Zondag 24 juni om 19.00 uur, maandag 25 juni 0m 21.45 uur en vrijdag 29 juni om 19.00 uur, Bintang-Theater

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.