Jun 1999

Op de cover van deze Pasarkrant en in onze advertenties hebt u ze waarschijnlijk al gezien, de dansers Eva Villanueva en Jeroen Mosselman van Interactieve Dansgroep Gerard Mosterd, in een pose uit de choreografie ‘Ketuk Tilu’ die driemaal geprogrammeerd is op de Pasar Malam Besar. De choreograaf Gerard Mosterd probeert in deze dans een integratie tussen zijn Europese en Aziatische achtergronden vorm te geven: hij is zoon van een Hollandse vader en Indische moeder. Een voornamelijk modern westers dansidioom met zichtbare invloeden uit Soendanese dans combineert hij met Soendanese muziek met name de jaipongan.

Jaipongan is een populaire dansmuziekstijl die zich tijdens het bewind van president Soekarno in de jaren zestig ontwikkelde in en rond de West-Javaanse stad Bandung. Soekarno verbood toentertijd het overnemen van westerse kunsten, zoals rock ‘n’ roll. Kunstenaars werden daardoor gedwongen terug te keren naar hun eigen culturele achtergrond als voedingsbodem voor nieuwe kunstvormen. Eén van de meest succesvolle resultaten daarvan was de jaipongan: sensuele, verleidelijke dans en muziek. Vandaag de dag wordt het genre in Soenda (West-Java) nog steeds beoefend, ook al is de ban op westerse muziek allang opgeheven. Anders dan bijvoorbeeld dangdut (of zelfs het veel oudere krontjong), wordt jaipongan niet op westerse instrumenten gespeeld, maar op gamelaninstrumenten zoals de trom, rebab (strijkinstrument), gongs en klankschalen. Het genre grijpt terug op een oudere dansen muziekvorm, genaamd ketuk tilu, waarin de ronggeng (danseres/zangeres) een belangrijke rol speelde.

Op de geluidsband van Ketuk Tilu zingt de Soendanese zangeres Euis Komariah. De openingsdans, Ketuk, wordt in stilte gedanst. De geluidsband laat voor de middelste dans, Wayang Kulit, een Balinese wayangvertelling horen. Het lichtontwerp van Rob van de Poel en Cees van Soelen maakt een belangrijk deel uit van de voorstelling. De kostuums zijn ontworpen door Jantine Kraayeveld. De dansers: Jeroen Mosselman, Eva Villanueva en Adva Zakai.

GERARD MOSTERD

Gerard Mosterd (35) studeerde in 1985 af aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte aansluitend carrière als danser bij internationale gezelschappen zoals London Festival Ballet Concordanse Paris, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en het Basel Ballet. Hij heeft diverse choreografieën op zijn naam staan. Ketuk Tilu is daar van de tweede die geselecteerd werd or het prestigieuze Internationale Choreografie Concours in Hannover.

‘Ketuk Tilu’ door Interactive Dansgroep Gerard Mosterd in het Bintang-Theater: zondag 20 juni om 19.00 uur, vrijdag 21 juni om 19.30 uur. en zondag 27 juni om 19.00 uur.  Maandag 21 juni, 18.00 uur, Bibit-Theater. Pasarkrant Live: Esther Wils in gesprek met Gerard Mosterd over ‘Ketuk Tilu ‘.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.