Utrechts Nieuwsblad  |  15 April 2002

 

LANDELIJK OPTREDEN VOLGT – VAN EEN ONZER VERSLAGGEVERS

Amersfoort – Voor de tweede achterenvolgende keer is een dansproductie bekroond met de Theater De Lieve Vrouw SchoolTheater&DansFestival Award. Maartje Keijzer, winnares van vorig jaar, gaf het gouden ei op een hofnarstaf gisteravond door aan het, nota bene organiserende, Bureau Kunsteducatie dat aan de competitie deelnam me Tuin.

Ter bekroning mogen de meisjes die in een poëtische dans, doorspekt met Indonesische invloeden, een tuin verbeelden, spelen op het landlijke jongerentheaterfestival De Opkomst.  Die bonus gaf bij juryleden (Yvonne Sophie, Rutger Dornseiffen en Kiki Reckman) de doorslag, omdat Tuin van de drie genominende voorstellingen ’t meest professioneel oogt en het krachtigst staat. Daar kun je op. De Opkomst mee voor de dag komen, al moet Tuin het niet van zijn lange duur hebben.

De choreograaf van Tuin, Gerard Mosterd professioneel danser, kon niet bij de uitreiking zijn. Hij werkt op dit moment mee aan enkele producties in Indonesië. De winnende dansers hebben alle baat gehad bij zijn beroepsmatige aanpak. Ze moesten de nodige voor hen ongebruikelijke oosterse bewengingen maken (holle rug, kont naar achteren) om de bedoelingen van Mosterd vorm te geven (‘moeilijk, maar we kunnen het’). Dat deden ze, meende de jury, door goed op elkaar ingespeeld te raken, zodat ze tijdens de uitvoering op elkaar konden rekenen.

GROETEHANDEL

De twee andere genomineerde voorstellingen ware het toneelstuk Esther van het Corderus College en het multidisciplinaire Behind the Scenes van het Meerwegen College Farel. Dat de jury moest kiezen tussen toneel, musical en dans ging nog verder dan het vergelijken van appels met peren. ‘Wij hadden het idee in een groente en fruithandel te zijn beland.’ In totaal moesten zestien voorstellingen worden bekeken en beoordeeld.

Eén stuk, Dagboek van een Gek door het Volttheater werd buiten de nominatie gehouden, om dat het een ingespeelde groep spelers van ver voorbij de middelbare schooltijd betrof. Overingens strekt het Volttheater alle deelnemers tot voorbeeld, want dat komt voort uit het SchoolTheater&DansFestival (volgend jaar graag een andere, kortere naam). En dat onderstreept maar weer eens het belang van dir festival dat voor de negetiende keer werd gehouden en dat een kweekvijver voor talent is geworden.

Zo staat Maartje Keijzer, de nummer 1 van 2001, morgen en over morgen met haar nieuwe voorstelling Fall F-Act toch maar mooi in De Lieve Vrouw. Het is niet moeilijk te voorspellen dat zij haar weg zal vinden in de danswerld.

Zo is het ook wel weer voor elke school is het gewoon leukom mee te doen, al gaat dat dan volgens de olympische grondgedachte – of levert jou dat als auteur regisseur ‘allen maar’ een nieuwe vriendin op (echt gebeurd)?. Maar er lopen er altijd wel een paar tussen die gedreven en talentvol zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.