Press Release

LICHTENDE SCHEMERING is een eigentijdse dansvoorstelling van de Nederlands/Indische choreograaf Gerard Mosterd. De voedingsbodem voor deze voorstelling wordt gevormd door de consequenties van het geboren zijn uit een gemengd huwelijk. Het stuk speelt zich af op de grens tussen twee culturen waarvan tegenstellingen zoals bijvoorbeeid introversie versus extraversie vaak leiden tot onbegrip, spanningen en zelfs onbereikbaarheid.

Voor Lichtende Schemering werkt Gerard Mosterd samen met twee moderne dansers; de Westerse Ester Natzijl en de Oosterse Wei-Meng Poon, componist Paul Goodman en gamelanspeler Niels Walen.

De gamelan is een traditioneel Indonesisch slagwerkinstrument. Voor deze voorstelling wordt het instrument niet op de traditionele wijze gebruikt maar is gezocht naar een nieuwe vorm. In de Westerse wereld spelen vaak kracht en dynamiek een belangrijke rol in de dans. Gerard Mosterd experimenteert daarentegen veel met trage bewegingsaflopen, iets dat kenemerkend is voor de Aziatische dans. Door gebruik te maken van de Aziatische én de Westerse dansvormen komen niet alleen cultuurverschillen doeltreffend aan bod, maar de kijker wordt tevens de mogelijkheid geboden om de Aziatische dansvorm (beter) te leren kennen.

GERARD MOSTERD
Gerard Mosterd studeerde in 1985 af aan de dansvakopleiding van het koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon een veelbewogen carrière als professional danser bij internationale topgezelschappen, waaronder het London Festival Ballet en het Koninklijk Ballet in Vlaanderen. Na zijn loopbaan als uitvoerend danser in het internationale circuit, werkt Gerard Mosterd sinds enige jaren als theaterdansmaker in Nederland. Zijn eerste stuk MENTAL MECHANICS INTO DRIPPING SENSES, werd geselecteerd voor het internationale Choregrafenconcours 1997 in Hannover. Hij verdiept zich in het vervlechten van westerse en niet westerse opvattingen over dans en theater. Regelmatig verblijft hijin Indonesië waar hij samenwerkt met dansers, musici en choreografen.

Choreografie/regie: Gerard Mosterd. Dans: Wei-Meng Poon en Ester Natzijl. Gamelanspeler: Niels Walen. Componist elektronische muziek: Paul Goodman. Lichtadvies: Rob van de Poel. Kostuums: Jantine Kraayeveld.

do 2 mei, 21:00 uur, Lantaren 2, entree: € 7,50 / € 5,50 (gratis met L/V passe-partout)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.