Pasarkraant   |  June 2002

LICHTENDE SCHEMERING

Gerard Mosterd danste, na voltooiing van zijn studie aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij buitenlandse gezelschappen zoals het London Festival Ballet, Concordanse Paris en het Koninklijke Ballet van Vlaanderen. In 1994 werkte hij als choreografisch assistent en balletmeester voor het Ulmer Ballet. Sinds enkele jaren experimenteert hij zelf met choreografie. In zijn werken is zijn fascinatie voor niet-westerse (theater-)culturen terug te vinden.

Van Gerard Mosterd hebben we al vaker choreografieën in het Bintang-Theater laten zien: in 1999 ‘Ketuk Tilu’, in 2000 ‘Angin’ en in 2001 ‘Demam’. Dit jaar presenteert hij zijn jongste productie, ‘Lichtende Schemering’.

OP DE GRENS

‘Lichtende Schemering’: tussen licht en duisternis zoekt de Amersfoortse choreograaf Gerard Mosterd naar zijn oorspronkelijke drijfveren en passie voor bewegingskunst. Mosterd krijgt hierbij de hulp van twee moderne dansers (een van oosterse, een van westerse komaf) en een gamelanspeler. De muziek is van componist Gene Carl. De dansvoorstelling speelt zich af op de grens van twee culturen. Gerard Mosterd: “De tegenstellingen leiden vaak tot onbegrip, spanningen en onbereikbaarheid. Een dialoog kan pas ontstaan wanneer men de tijd neemt om goed naar elkaar te luisteren. Pas dan `hoort’ men elkaar en komt een werkelijke ontmoeting tot stand.” Hij werd zelf geboren in een gemengd huwelijk – zijn vader is Hollands, zijn moeder Indisch – en beschouwt dit gegeven als de voedingsbodem voor zijn voorstellingen. De choreograaf verblijft regelmatig in Indonesië waar hij samenwerkt met dansers, musici en choreografen.

‘Lichtende Schemering’ is in het Bin-tangTheater te zien op vrijdag 14 juni, 20.30 uur, en op donderdag 20 juni, om 21.15 uur. Op donderdag 20 juni wordt Gerard Mosterd om 16.00 uur geïnterviewd in het Bibit-Theater. •

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.