De Telegraaf  |  15 April 2003

door SANDER HISKEMULLER

De oosterling verschuilt zich achter een passieve glimlach, maar wat daarachter aan gevoelens verborgen ligt, weet vaak niemand. De westerse mens banjert met zevenmijlslaarzen op zijn doel af, is recht door zee, maar daarmee ook dikwijls tactloos en agressief. De confrontatie tussen beide werelden is uitgangspunt voor ‘Please let me see your Face’, een opmerkelijke dansvoorstelling waaring twee dansers hun maskers laten vallen en op zoek gaan naar elkaars ware gezicht.

In een combinatie van elementen uit Javaanse hofdans en westers danstheater gaat choreograaf Gerard Mosterd op zoek naar de cultuurclash in zichzelf. Als kind van een Indische moeder en Hollandse vader wordt de dansmaker gedreven door zijn eigen oosterse en westerse achtergrond. Een achtergrond waarin beide culturele facetten nog wel eens botsen.

Mosterd: “In de westerse cultuur word je geacht voor je zelf op te komen en je eigen individualiteit te ontplooien. Alles is naar buiten gericht. Oosterse mensen richten alles juist naar binnen en cijferen zichzelf het liefste weg. Die confrontatie tussen beide levenschoudingen ervaar ik ook in mijn eigen leven.”

In Please let me see your face vormt het verschil in levenshouding van oost en west een fascinerend uitgangspunt. Waar Gerard Mosterd in zijn vorige producties oosterse en westerse dansstijlen naast elkaar liet bestaan, gaat de choreograaf nu een stapje verder: deze voorstelling verbindt de verinnerlijkte, meditatieve Javaanse hofdans en het dynamische, expressieve westers danstheater tot een verassend uniform geheel. Gerard Mosterd werkte voor de voorstelling samen met Wendel Spier, een danseres van Indonesische origine, en Jerôme Meyer, een danser van westerse afkomst. Ook live uitgevoerde Indonesische gamelan, krontjongmuziek en elektronische muziek van Paul Goodman weerspiegelt de confrontatie tussen oost en west.

De twee dansers doen hun uiterste best om erachter te komen welk persoon er achter het masker van de ander schuilgaat. “Emoties zijn bij de oosterling verbogen schter een glimlach; een masker van vriendelijkheid. Het ‘ik’ is in het oosters danstheater letterlijk weggedrukt achter een masker of veel make-up. De eigen persoonlijkheid van de danser is ondergeschikt geworden aan het personage dat wordt uitgebeeld. Dit staat in schril contrast met westerse dans, waarbij alles juist gericht is op het expressief profileren van de ‘ik-persoon'”, stelt Mosterd. Toch kent de westerling ook het principe van het schuilgaan achter een masker. Want zit er achter die westerse doelgerichtheid en actieve expressie niet ook heel wat ongerichte emotie en onzekerheid.

Mosterd: “Het dragen van een masker vervormt de werkelijkheid. Je weet nooit wat zich erachter bevindt. Met deze voorstelling wil ik bovenal laten zien dat je jezelf verloochent als je je achter een masker verschuilt.”

Please let me see your face is vanavond te zien in
Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort, aanvang 20.30 uur, tel. 033 – 422.65.55; zaterdag 26 april,
Unit Space Breda, aanvang 20.30 uur, tel. 076 – 522.85.75, wo. 7 en do. 8 mei,
Theater Cosmic Amsterdam, tel. 020 – 622 88 58. Verder: 6 juni,
Wageningen, 7 juni Zoetermeer, 11, 16 en 19 juni: Theater Bintang, Pasar Malam Besar, Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.