Eindhovens Dagblad  |  19 May 2005

VORSTELLING KAMU/JIJ VAN THEATER HET KLEIN; GEZIEN DINSDAG IN HET PLEINCOLLEGE SINT JORIS.

Met de dansvoorstelling Kamu/Jij maakte Theater Het Klein zijn doorstart in de theaterzaal van het Pleincollege Sint Joris. Terwijl aan de Paradijslaan de liquidatie van het experimentele theater van Halina Witek in volle gang is, geeft het bevriende dansgezelschap van Gerard Mosterd al het statement af dat Eindhoven nog niet van Het Klein af is. Goedlachs en vurig als altijd, begroet Witek haar gasten in de kantine van de school. Witek: “Niet bepaald de sfeer die ik zou willen bij een theatervoorstelling, maar wie weet wat we hier nog aan entree kunnen realiseren.”

Ze prijst de inzet van de directie om haar op een zo korte termijn de ruimte te willen geven om verder te gaan met haar theaterambities. De tot theaterzaal omgebouwde gymzaal van het Joris College is maar voor een klein deel gevuld me publiek. Het dieproede pluche doet het nu nog even zonder jong publiek; er is nog niet actief geworven op school. Volgens theatecoördinator Mia Jacobs van het Joris paste dat zo snel niet in het toch al drukke programma dat de theaterpoot van het college momentel afwerkt. Wel zijn er zes aanmeldingen uit de buurt gekomen, weet Halize denken aan een verzameling houten klazen. Maar even later worden ze in het andere lichtvlak lenig kronkelende lijven. In de aankondiging verwijst choreograaf Mosterd naar zijn jeugd in Indonesië en de roman De stille kracht van Couperus als inspiratiebronnen voor deze voorstelling over het onderdrukken van de ‘poëtische band’ met erotiek. Maar even goed verwijzen houterigheid en mechanische bewengingen versus sierlijkheid en vloeiende gang naar de tegenstelling tussen oost en west. Waarmee we op vertrouwd terrein zijn bij Witek en Het Klein, die graag culturele verschillen en overeenkomsten onderzoeken. Het laboratorium dat Witek graag wil zijn, kan in het Joris voorlopig zijn creativiteit kwijt bij het overwinnen van de aanvangsperikelen. De prille samenwerking met de school verkeert nor in de aftastende fase en is dus zelfs nog niet toe aan de wittebroodsweken. Toch borrelen de ideeën al volop op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.