De Stentor  |  29 October 2007

DANS
‘Paradise… a Woman? Bundo Kanduang’.
Choreografie: Gerard Mosterd en Boi G Sakti.
Muziek: Donny Irawan e.a.
Gezien: 26/10 Orpheus Apeldoorn.

Door Loek van Voorst

APELDOORN – In een co-productie van de Nederlands-Indische choreograaf Gerard Mosterd en zijn Indonesische kunstbroeder Boi G Sakti ontrolt zich een dansvoorstelling gebaseerd op de matriarchale cultuur van de Minangkabauers op Sumatra.

De door vrouwen geschapen en vormgegeven maatschappij is onderhevig aan erosie door de dominante invloeden van de mannenwereld. De strijd van de vrouwen voor behoud van hun unieke maatschappij is thema van ‘Paradise’.

De als theatershow en dansspektakel aangekondigde productie blijkt  een integere en intieme dansvoorstelling. Vier Indonesische en drie westerse dansers ‘vertellen’ in een mixture van beheerst uitgevoerde Aziatische bewengingsvormen en moderne extraverte explosiviteit het verhaal.

Een in slow-motion gedanste cirkeldans tootnt al in de opening de souplesse en de eigen zeggingskracht van de Aziatische lichaamstaal.  Tegen de achtergrond van metershoge videobeelden, die vooral de machtige tropische natuur tonen, laten de fragiele dansers met verfijnde vingerbewgingen en elasticiteit van ledematen zien, dat er onder moeders voeten een paradijs light gebaseerd op het geloof in de mythologische oermoeder.

Zij maakt de vrouw tot de vruchtbare bron van het mensdom.  Liefde voor leven blijkt uit een prachtige solo waarin met handen en voeten tussen benen door zeer subtiel insecten worden uitgebeeld.   En dat de vrouwen niet blind zijn voor manneninvloeden uit een geblinddoekt duet, waar handen elkaar niet kunnen grijpen, maar wel op schijnbewegingen wordt gerreageerd.

Vrouwelijke schoondheid en vruchtbaarheid worden verfijnd aangeduid, macho mannengedrag wat sterker.  De akoestische komposities uit de tradities van de Minangkabauers zijn sfeerbepalend voor de schoonheid van de voorstelling.  Van folklore is geen sprake.  Voor velen in de matig gevulde zaal werkt ‘Paradise’ vervreemdend. Noodzakelijke achtergrondinformatie ontbreekt en het is raden naar betekenissen en bedoelingen.  Voor wie de voorstelling wil ondergaan, valt er veel te genieten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.