Leeuwarder Courant  |  1 November 2007

Plaats:  Het Posthuis Heerenveen.  Gebeurtenis:  ‘Paradise… a woman? / Bundo Kanduang’, dansvoorstelling van Gerard Mosterd en Boi G. Sakti.  Belangstelling: 40 personen. Nog te zien: 8 November, Groningen.

HEERENVEEN Er zijn stemmen die beweren dat het matriarchaat terugkomt.  Vrouwen bepalen meer en meer zelf of ze zich voortplanten, en met wie, en de rol van de vader is ook verder op in de opvoeding niet langer vanzelfsprekend.  Feministische wensdroom of onontkoombare werkelijkheid, dat is de vraag.  ‘Paradise… a woman? / Bundo Kanduang’ gaat over een ander soort matriarchale samenleving: die in een oeroud Indonesië, al of niet mee gevormd door islamitische tradities.

Waarschijnlijk bestaat dit matriarchaat ook alleen maar in de hoofden van Gerard Mosterd, Nederlands danstheater maker van Indische afkomst, en Boi G. Sakti, choreograaf te Sumatra.  Hun gezamenlijke voorstelling, die al met veel succes in Azië getoond werd, is een wondertje van associatieve beelden.  Na afloop mogen we in ieder geval de illusie koesteren dat we iets dichter genaderd zijn tot het mysterie van de Oost.

Dat is een thema in het werk van Mosterd, die ook eens een voorstelling baseerde op ‘De stille kracht’ van Louis Couperus.  In dit geval is het basismateriaal nog een stuk abstracter, zeker voor westerlingen.

Mosterd legde zelf van te voren uit hoe we bepaalde metaforen moesten opvatten.  Maar ook zonder dat woord vooraf ging er een dwingende kracht uit van bijvoorbeeld die rondcirkelende vruchtbaarheids dans, die geserreerde strijd tussen de seksen of dat elegante geschuifel met een ketel in de handen.

De twee mannelijke en vijf vrouwelijke dansers bewogen in een meesterlijke expressie, duidelijk gevormd door oosterse danstradities.  Soms tegen elkaar in, dan weer als een ondoordringbaar collectief.  De muziek, ook al met een sterk oriëntaalse inslag, en de video projecties, op een achterdoek dat sterk deed denken aan een Japans kamerscherm, droegen bij aan de suggestie van diep inzicht in de geesteswereld van het oosten.

JACOB HAAGSMA

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.