Recensie  |  Nov 2007

Hoomage aan niet-westerse cultuur

Gebeurtenis: dansvoorstelling ‘Paradise…a woman?.  Choreografie: Gerard Mosterd en Boi G Sakti.  Dans:  Davit, Mislam, Eka Oktaviana, Verawaty, Amaranta Velarde Gonazalez, Leonor Carneiro, Masako Ono.  Muziek:  Dony Irawan, Paul Goodman.  Belld:  Wilhelmusvlug.  Publiek:  25. Nog te zien: 31/10 Posthuis Theater, Heerenveen; 6/11 Muzeval, Emmen; 8/11 Kruithuis, Groningen; 9/11 ‘Kielzog, Hoogzand en 11/11 De Kolk, Assen.

Door Minke Muilwijk

De Minangkabau gemeenschap op West-Sumatra heeft een matriarchale cultuur: de vrou is deh baas.  Choreograaf Boi Sakti heeft zijn wortels in die cultuur, de Nederlands-Indonesische theatermaker Gerard Mosterd deelt de vewondering voor het vrouwelijke.  Samen maakten ze de voorstelling Paradise… a woman?,  warbij ze een oude mythe over de vrouw als heerseres in het paradijs als uitgangspunt namen.

Toch is Paradise… a woman?,  meer dan een viering van ‘het vrouwelijke’.  De voorstelling had een sterk scenische opbouw: het publiek kreeg telkens een fragment te zien van dominantie en overgave, van samen en alleen, van vrouwelijk en mannelijk.  De voorstelling was daarmee in de eerste plaats modern; je herkende het idioom van de moderne dans in de confrontaties tussen individu en groep.

De sferische videobeelden van Wilhelmusvlug en de muziek van Irawan en Goodman versterkten dit nog.  Van het geheel ging een suggestieve werking uit.  De slangaschtige kronkelingen van het lichaam, de feminiene spierbalerij en het exotische vingerwerk gaven tezamen vooral een indruk van kracht en felheid.  Ein felheid waarvan de voornaamste karaktertrek ernst was, en strijdbare toewijding.

Hoe modern ook in haar verschijningsvorm, door dat hoekige en rechtlijnige kreeg de voorstelling uiteindelijk wel degelijk iets van een ritueel, en van een hoomage.  Een hoomage, niet zozeer aan de vrouw, maar wel aan een nietwesterse cultuur, ver van het nivellerende poldermodel,  met alle scherpe kantjes er nog aan.  Een eerbetoon, dus toch, aan een paradijselijke toestand die onherroepelijk aan het verdwijnen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.