Moesson  |  5 January 2008

Graag reageer ik op het artikel over Gerard Mosterd in de Moesson van oktober. Journalist Jan Lepeltak vermeldt dat de moeder van Gerard Mosterd als Indische in Medan is geboren. Ik ben als Indische in Palembang geboren voor 1949. Dit hebben we dus gemeen, hoewel Jan Lepeltak later op de Indonesische toer gaat over haar, terwijl zij in 1950 naar Nederland vertrok. Indonesië is voor mij ná december 1949 (officiële overdracht), daarvoor praten wij over Nederlands-lndië – waar wij Indischen vandaan komen.

ln het artikel staat: ‘De grond waar wij allemaal op staan in Indonesië schept een gemeenschappelijke band’. Dat moet ieder voor zichzelf weten. Waardering heb ik voor de saamhorigheid. ‘Indonesië het onderbewustzijn van Nederland: Neen toch? Alweer: het voormalig Nederlands-Indië is het onderbewustzijn van Nederland, want in die tijd heeft Nederland er bewust zijn aandeel in gehad en dit heeft het onderbewustzijn voor Nederland geschapen.

Wij Indischen zijn niet in een smeltkroes te gieten, hoewel er een vermenging plaats heeft gevonden, die tot op heden toe tot een ingewikkelde materie behoort. Daarom behoren wij tot een bijzondere groep, die nooit erkenning heeft gekregen, maar zich wel goed heeft weten te handhaven in deze maatschappij, met de meeste beschaving die ons is meegegeven. Ik wens Gerard Mosterd en zijn dansgroep veel succes. Thea Heesbeen-Ghijssels uit Spanje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.