Jakarta 10 April 2010

Samenvatting
Op zaterdag 10 april jl heeft het Erasmus Huis (EH) in Jakarta zijn 40-jarig jubileum gevierd. In het bijzijn van Cultureel Ambassadeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Margriet Leemhuis, een onder-gouverneur van Jakarta, en ongeveer 200 speciale genodigden konden de in totaal 1500 bezoekers genieten van een gevarieerd programma met onder andere een optreden van Hind, moderne dans (Gerard Mosterd), een film-impressie over 40 jaar EH, een lokale kostuumparade en Hollandse kost. Het evenement genereerde veel mediabelangstelling.

Verslag
Op het terrein van de Nederlandse ambassade in Jakarta is het Erasmus Huis gevestigd. Dit cultureel centrum heeft een eigen theater met 340 zitplaatsen, een amfitheater buiten, een bibliotheek en twee expositiezalen. Doelstelling van het Erasmus Huis is de presentatie van Nederlandse cultuur en culturele uitwisseling tussen Indonesië en Nederland (zie ook jaarverslag 2009 op www.mfa.nl/erasmushuis, Engelse pagina). Het ambassadeterrein biedt eveneens onderdak aan het Erasmus Taal Centrum (onderdeel van de Nederlandse Taalunie) dat meer dan 1400 cursisten Nederlands per jaar ontvangt. Het Erasmus Huis en het Taalcentrum richten zich deels op hetzelfde publiek en zijn elkaar daarmee ook van dienst.

Het Erasmus Huis viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum. Het cultureel programma is daarom extra uitgebreid en van extra kwaliteit. Zo maken zowel harpiste Lavinia Meijer, met het Aurelia Saxofoonkwartet, als altvioliste Esther Apituley, met het Amsterdam Viola Quartet, een tournee door Indonesië (inclusief optreden met het Jakarta kamerorkest) georganiseerd door het Erasmus Huis. Tevens aandacht voor 150 jaar Max Havelaar met een lezing van Marita Mathijsen (de film mag nog steeds op veel belangstelling en waardering rekenen), toneelstukken op basis van Multatuli en Pramoedya Ananta Toer, lezingen door Geert Mak en een avond gewijd aan Sutan Sjahrir. Er is een speciaal logo ontworpen door de Nederlandse grafisch-ontwerper Max Kisman. Evenementen van het Erasmus Huis zijn gewoonlijk gratis en de programmering richt zich op een breed publiek. De bedoeling is extra opties toe te voegen aan het palet in Jakarta. Dit komt ook het beeld ten goede dat de culturele elite hier van Nederland heeft.

Op zaterdag 10 april heeft het Erasmus Huis een groots feest gegeven met 1500 bezoekers. Op het programma stonden een optreden van de Marokkaans-Nederlandse zangeres Hind, moderne dans in het auditorium (gedanst door Julia Mitomi op choreografie van Gerard Mosterd en een optreden van de Indonesiër Siko Setyanto), een discussie over het Aziatische in de kunst van de panelleden met multiculturele wortels (Gerard Mosterd, Farida Oetoyo, Mella Jaarsma, Hadassah Emmerich, FX Harsono en Marco Kusumawijaya), een op Nederland geïnspireerde kostuumparade door de Kunstacademie van Jakarta en de opening van de expositie van de Nederlandse kunstenares Hadassah Emmerich (“back to Jakarta”), die in 2006 een grote muurschildering in de Ambassade creëerde. Een getoond filmpje over 40 jaar Erasmus Huis zal op You-Tube en Facebook worden gezet. De mensen uit Jakarta kregen voorts de kans kennis te maken met de Nederlandse keuken. In zijn openingsspeech wees Ambassadeur Van Dam erop dat het Erasmus Huis niet meer die vrijplaats hoefde te zijn die het ten tijde van Soeharto was, maar dat het graag een podium wilde blijven bieden; hij noemde de door Erasmus gehuldigde tolerantie (zie website). Hij noemde ook de andere culturele instrumenten van de Ambassade (fondsen voor ontwikkeling, erfgoed en sport). Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking Margriet Leemhuis legde de toehoorders uit hoe bijzonder het Erasmus Huis was in de Nederlandse constellatie en wenste het centrum nog vele verjaardagen.

In de lokale en landelijk pers is veel aandacht besteed aan de festiviteiten. De boodschap van Nederland als multicultureel land en podium van cultuur werd goed opgepikt. Getuige een paginagroot artikel in de Jakarta Post van 19 april is juist het element van multiculturaliteit (Hind en Mitomi) en verdraagzaamheid (citaat van Erasmus) goed overgekomen. Ook de Indonesisch-talige pers stond uitgebreid stil bij bij de vieringen in het Erasmus Huis. Banden met het culturele veld, bezoekers en media zijn met het houden van dit evenement verder uitgebreid en verstevigd. Ook in het Jakarta van na de ‘reformasi’ heeft het Erasmus Huis een functie als venster op de culturele wereld van Nederland en het westen en als ontmoetingsplaats. Daarin kunnen bijvoorbeeld ook kunstenaars van allochtone origine een zinvolle rol vervullen. Een reeks persberichten over de diverse elementen van de middag en avond gaat naar SICA.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.