Reis naar een land in oorlog II

Woensdag 29-03-2023, Odessa.

Tsarina Catharina de Grote, stichteres van de majestueuze, kosmopolitische havenstad. Deze belegen dame is onlangs van haar sokkel getrokken en in een museum geëindigd. Waar tot voor kort haar statige brons uitkeek op de stad wappert nu een trotse, Blauw-Gele vlag.

Vlakbij sprak ik een jonge soldaat. Hij bewaakt de Primorski Boulevard op een klif aan de Zwarte Zee met zicht op de kade. Vanwege beschietingen is deze geliefde promenade voor het publiek ontoegankelijk en afgesloten met tankversperringen en dranghekken. Foto’s mogen er niet worden gemaakt. Ik vertelde hem dat ik verschillende periodes in de Voronski appartementen ernaast heb gewoond. Vandaar is het langs het Hertog de Richelieu monument, nu volledig ingepakt, langs de Potjomkin trappen en het borstbeeld van Pushkin slechts enkele minuten te voet naar de artiesteningang van de Schouwburg.

Geen luchtalarm en geen uitval van elektriciteit en water. Wel een ontroerend weerzien met de dansers van de Schouwburg van Odessa. De eerste repetitie zit er alweer op. Net als bij het scheppingsproces helaas opnieuw met veel te weinig beschikbare tijd. Wat tijd betreft: Martial law: tussen middernacht en vijf uur s ’ochtends is het verboden om buiten op straat te zijn. Veel winkels zijn dicht maar supermarkten zijn tot 22:00 open.

En dan nog vanmiddag een telefoontje uit Nederland: Carmina Burana is uitverkocht in Leeuwarden, Amersfoort, Alphen aan den Rijn en Gouda. Nu dus alleen nog kaarten beschikbaar in Maastricht, Sittard en Rotterdam voor diegenen die het willen komen ervaren. Maar op het moment moeten hier in Odessa de bezettingswisselingen en choreografie opgelost worden. Wordt vervolgd.