Reis naar een land in oorlog III

Donderdag 30-03-2023, Odessa.

In het ondergewelf van de schouwburg bevindt zich een schuilkelder. Kunnen precies duizend mensen in. Nuttig op een dag als vandaag met twee keer luchtalarm. Het loeiende signaal verplicht het theaterpersoneel per direct de bunker in te duiken. De adjunct-directeur van de schouwburg vertelde me gisteren dat er binnenkort een muziektheatervoorstelling in diezelfde schuilkelder zal worden uitgevoerd.

Vanaf de ochtend werk ik in mijn hotelkamer ook tijdens het noodsignaal onverstoord op een notebook aan de productionele taken die het voeren van een impresariaat met zich meebrengt. Liever had ik die tijd gehad om de choreografie te kunnen repeteren. Na de laatste sirene ontbijt ik in een café en bestudeer een muur met politieke posters. Op dat moment allang geen alarm meer.

Op straat speelt een dwarsfluitist steeds hetzelfde deuntje. Er hangt een voelbare spanning in de lucht. Ook al lijkt het tegendeel als je Odessieten buiten ziet flaneren in de lentezon. Rondom het theater en om de hoek, de Deribasovskayastraat. Oftewel de Kalverstraat of de Oxford Street van Odessa. Genoemd naar de Spaanse officier in Russische dienst die Odessa buit maakte op de Turken. Je kunt er een pony huren om je kindje van de ene kant naar de andere kant over de kasseien van de straat te laten keuvelen. Een paar cartoonfiguren verkopen er luchtballonnen en het felle zonlicht trekt veel publiek de straat in. De terrassen stromen vol. Er wordt een beetje geld verdiend.

In de namiddag een koffie met de directrice van de Schouwburg voordat de repetities plaatsvinden. Over de oorlog. Over bevestiging van onze duurzame samenwerking, uitwisseling van plannen voor de toekomst. En het verzoek of ik een artistiek associate van de schouwburg zou willen zijn. Vlak voor Covid-19 ging Carmina Burana in Odessa in première. De creatie ervan leed toen ook al onder een chronisch gebrek aan repetitietijd. Een andere aanpak dan traditioneel klassiek vraagt nu eenmaal om meer aandacht.

De avond in Odessa centrum is muisstil. Morgen een repetitie met het koor. Wordt vervolgd.