Reis naar een land in oorlog IV

Vrijdag 31-03-2023, Odessa.

Dag zonder luchtalarm. Ochtendrepetitie met het koor op het podium. Deel van het oude koor is gevlucht naar buitenland. Nu veel nieuwe, jonge zangers. Mooie gezichten. Professionals die weten wat ze doen. Ik ontmoet de hoofddirigent van de schouwburg, een Belarus. Hartelijk weerzien. De man komt mee op tournee. Voormalig hoofdmedewerker van het Bolshoi Theater in Minsk. Niet meer welkom in zijn land. “Er is een gek daar aan de macht”. Een stevige, geëmotioneerde omarming en gevoel van solidariteit via een begrijpende blik. “De tempi zullen worden aangepast aan de snelheid van de choreografie van het ballet” verzekert hij me.

Stapsgewijs worden alle koor scènes doorgelopen en schoongemaakt. De intenties beknopt aangestipt. Voordeel  van weinig repetitietijd: dit drijft je tot uiterste alertheid waardoor je goed voorbereid start en efficiënter onder tijdsdruk elke minuut resultaat probeert te boeken. Er heerst een serieuze, spannende sfeer waarin geconcentreerd geluisterd wordt. Aan het einde van de repetitie volgt een doorloop van het stuk. Er is te zien en te horen dat iedereen weet wat ze doen. Fraaie stemmen. Ook de koormeester is tevreden.

Lunch in een Oekraïens buffet aan de Katerinskaya straat. De lokale gerechten tonen kleurrijk en smakelijk. Ik herken Kip Kiev, borsj, vareniki, deruni, okroshka, kholodet, blini, salades en fraai gebak. Tijdens de maaltijd strompelen twee zigeunermeisjes en moeder het restaurant binnen. Ze bedelen. Ik tast in mijn buidel en geef ze een biljet grivna’s. Als migrantenkind ben ik grootgebracht met begrip en respect voor kansarmen en migranten. De ontberingen van mijn voorouders hebben effect.

Buiten zijn de straten gehuld in een mysterieuze mist. Na een korte rust in de hotelkamer volgt er een repetitie in de grote balletstudio van de schouwburg. In een uur leren twee nieuwe balletjongens een complexe solo choreografie van een minuut. Ze zijn muzikaal en zuigen de informatie op. Vanaf nu zullen ze elke dag deze dans volledig moeten uitvoeren om uithoudingsvermogen en precisie te ontwikkelen.

In de nacht rijden militaire voertuigen over kinderhoofdjes. Daarna opnieuw muisstil.

Morgen twee dansrepetities. Voor het eerst in de operastudio van de schouwburg.Wordt vervolgd.