Reis naar een land in oorlog VII

Maandagnacht-dinsdagochtend vroeg, 04-04-2023 01:13.

Meer dan een uur na middernacht. Ik ben nog wakker en schrijf. Ik hoor ettelijke, galmende explosies in de richting van de Zwarte Zee, ver achter de schouwburg en de Primorski Boulevard. De oorlog is nu zeer concreet. Ik hoor door de lucht suizende objecten. Verschillende luchtalarmen klinken plots in de verte. Rondom de stad moeten projectielen ingeslagen zijn. Ik heb het raam open. Omdat de verwarming te hoog staat en ik die niet naar beneden kan instellen. Daarstraks trilde mijn venster door nog een nieuwe inslag. Een nieuwe harde knal. Mijn kamer beeft letterlijk. De explosies in de verte stoppen niet.

Zo’n 30 minuten neemt het vuurwerk in beslag. Om twee uur s ’nachts: een van de dansers appt me met de vraag of ik ok ben. Ik bevestig. Hij meldt dat alle dansers ok zijn en iedereen de explosies heeft gehoord. Hij vervolgt: “Helaas leven we het afgelopen jaar zo, we zijn eraan gewend. We hopen dat dit eindigt met onze overwinning. Dan zal alles ok met ons zijn. Onze luchtverdediging functioneert prima.” We sluiten onze chat af met “Slava Ukraini! Geroyam Slava! Een kwartier later gaat er een luchtalarm af. Opnieuw een aantal explosies. Freaky als je weet dat er van 100 tot en met 200 kilometer verderop explosieve projectielen op je afgeschoten worden. Barbarij. De gruwelijke en zinloze consequenties van deze terreur zijn bekend.

Gisteren, maandag 03-04-2023, Odessa.

De repetitie startte laat vanwege een luchtalarm. Gevreesd werd vandaag voor een nieuwe Moscovitische geweldsgolf. Een stem door de intercom van de schouwburg meldde dat het werk per direct moet worden gestaakt. Aanwezigen moeten zichzelf in veiligheid stellen. We dalen af naar de bunker onderin. Daar was bijna niemand. Iedere maandag is namelijk de wekelijkse vrije dag voor alle theatermedewerkers. In de middag repeteren acht dansers samen met mij en mijn assistente Julia. In de grote balletzaal, boven in het gebouw. Natuurlijk is er wel bewakings- en technisch personeel. Ik volg even het nieuws niet. De repetities nemen alles in beslag. Julia stuurt me een kaart van de red alert app. In het rood staan gebieden aangegeven waarvan verwacht wordt dat deze vandaag door Moscovitische luchtaanvallen geteisterd zullen worden.

Na het nood alert kunnen we een aantal uren productief scènes doornemen en schoonmaken. In principe worden alle dansstukken nu correct en met de juiste expressiviteit uitgevoerd. De korte complexe solo blijft aandacht nodig hebben. Bezettingswisselingen vragen om aanpassingen. Alleen morgen en overmorgen resteert ons nog enige uren repetitie. Na meer dan vier uur repetitie is iedereen goed gaar. Omhelzingen en naar je kamer. Vandaag heb ik minder te melden. Minder schrijftijd, veel ander werk.

Wordt vervolgd.