Reis naar een land in oorlog XVIII

Vrijdag, 15-04-2023.
Leeuwarden, Schouwburg De Harmonie.

Met de trein vanuit Deurne via Utrecht naar Leeuwarden.

Zonovergoten, vlakke, agrarische landschappen met schilderachtige wolkenpartijen zoals bij de Hollandse meesters. Prettig om tijdens het reizen door de ruimte op je notebook werk te kunnen verzetten. Nederland kent veel fraai gebied.

Lunch in Leeuwarden. Opnieuw volle zaal tot hoog op het balkon. Welluidende akoestiek en genereus podium om op te bewegen. Na laatste toon: catharsis. De zaal staat onmiddellijk op en gaat op in een gefluit, geroep en oneindig, luid geapplaudisseer.

Er bevindt zich een grote groep Oekraïense vluchtelingen in de zaal die met blauw-gele vlag Slava Ukraini! Geroyam Slava! scanderen.

Heftige emoties in het publiek en op het podium. De zangers en dansers op het podium reageren per onmiddellijk.

Het orkest zet het nationale Oekraïense volkslied in en met hand op het hart wordt er plechtig en indrukwekkend gezongen. Het publiek kijkt ontroerd toe.

Gordijn sluit, waarna de theaterbezoekers onder geroezemoes naar de foyer vertrekken.

Diepe omhelzingen van ontroering op het podium.Het theater heeft een grote groep Oekraïense vluchtelingen naar de voorstelling weten te krijgen. In een Meet & Greet boven in de schouwburg treffen de dirigent en solisten deze tranende landgenoten.

De theaterprogrammeur betuigde dat hij van de uitvoering genoot. Na korte gesprekken met bezoekers en bekenden vertrek ik met een busje terug naar Amersfoort.

Zaterdag thuis werken.Daarna laatste voorstelling dag en filmopname in Rotterdam waar een Marathon de stad in beslag neemt.

Nog te zien: Zondag 16 april: Nieuwe Luxor, Rotterdam

(Tevens opname film. Laatste kaarten.)

Wordt vervolgd.